dimarts, 7 d’agost del 2012

DIBAX : DIbuix de perspectives AXonomètriques



DIBAX correspon a una aplicació per a  ser utilitzada en Autocad. Es tracta d'una ajuda per a la construcció de perspectives axonométriques en l'autocad i està feta amb autolisp, que es el llenguatge de programació d'Autocad.
Autocad té desenvolupat un assitent que funciona molt bé per a construir perspectives isomètriques. No obstant resulta emfarragós dibuixar en qualsevol altra perspectiva. Dibax milloraria aquest aspecte.
Potser l'eina més completa és la nova ordre que porta incorporada "ELCO" que el que fa es permetre el dibuix d'una EL·lise coneguts del diàmetres COnjugats. El dibuix d'aquestes el·lipses són molt necessaries quan és vol dibuixar una circumferència en una perspectiva, la qual esdevé una el·lipse, i que fins al moment Autocad no té cap assitent per al seu traçat.



  1. Descàrrega de l'aplicació.  Féu clic aquí per descarregar-vos l'aplicació.
  2. Per a usar aquesta aplicació el primer que ens cal fer és carregar-la des d'autocad: herramientas\Autolisp\cargar aplicacion seleccionem l'arxiu dibax.vlx.  En carregar el fitxer   disposarem de tres ordres més en el programa autocad: dibax , elco i xx.
  3. Cridem la nova ordre dibax tot escrivint a la línia d'ordres la paraula dibax.
    ens pregunta en quin tipus de perspectiva volem dibuixar: "tipus de perspectiva: Cavallera\Militar\Din5 ? <Din5>:".
    La selecció funciona com en totes les ordres d'autocad si premem retorn o barra espaiadora seleccionarem l'opció Din5 que està entre claudàtors. Si premem C ó c la tria serà Cavallera...
    Cada una de les opcions que hem escollit ens demanarà més informació per tal de fixar exactament la perspectiva que es vol dibuixar, però en tots els casos es tindrà com a referència que l'eix Z correspon a una linia vertical, l'eix X éstà a l'esquerra de l'eix Z i l'eix Y està a la dret de l'eix Z. Els angles dels eixos entre si sempre seran de més de 90º.
  4. Veiem alguns exemples de configuració d'eixos:
    • En Cavallera:  Angle recte correspon als eixos ZX. Angle eix Y amb l'horitzontal de 30º.   El resultat de la distribuició dels eixos seria:


      • Militar eix del qual es coneix l'angle: X. Valor de l'angle de l'eix X amb l'horitzontal: 30º. El resultat de la distribuició dels eixos seria:


      • La selcció en perspectiva din5 no ha de tenir cap problema doncs només pregunta per la direcció de reducció que normalment és  X o Y, i de forma singular podria ser Z.

    1. Dibuixar amb DIBAX: Un cop carregat els eixos, cridem l'ordre línia. El traçat de l'inies ve assistit pel rastreig polar la qual cosa permet dibuixar línies en la direcció exacta dels eixos de la nostra perspectiva. Així quan estem dibuixant una línia i ens apropem a un angle proper al de la perspectiva, la recta queda forçada a aquesta direcció.
      Si utilitzeu el nou comandament xx per a dibuixar línies us permetrà fer de forma automàtica la reducció en l'eix de fuga sense que nosaltres hàgim de fer-ne els càlculs.
    2. Traçat d'el·lipses ELCO. Per al traçat d'el·lipses, cal coneixer el centre i dos extrems dels diàmetres conjugats, els quals en una perspectiva corresponen als punts mitjos del romboide que inscriu l'el·lipse. La nova ordre ELCO ens demana primer el centre i després els extrems dels diàmetres conjugats:

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada